Išmintingas žiūri į tolį

Auklėjimas, vaikai, Dvasinis darbas

Dvasiniame kelyje vystomės palaipsniui ir tuo pat metu kūrybiškai. Taip ir mūsų pasaulyje: ne vien tik duona žmogus gyvas.
Maitiname vaikus ne tik tam, kad jie stiprėtų, ir vertiname juos ne tik pagal priaugtą svorį. Svarbiausia – kokiu laipsniu vaikas tampa žmogumi: suvokiančiu, jaučiančiu, atsiliepiančiu, siekiančiu ir besiveržiančiu kokybinių, o ne kiekybinių pasiekimų link. Tai ir reiškia, kad jis auga. Vargas, jei šito neturi.
Ir dvasiniame pasaulyje lygiai tas pats. Ar įmanoma būti patikimam tik pagal mokymuisi skirtų valandų skaičių? Ne, reikalaujame augti kokybiškai, kad mūsų troškimai ir mintys kaskart vis labiau būtų nukreiptos į principą „Israel, Tora ir Kūrėjas yra vieningi“ − į mūsų augimo tikslą.
Gamtos gauname tikslingą vystymąsi ir tai įpareigoja mus auklėti save taip, kad mūsų požiūris į visa, ką darome gyvenime, būtų tikslingas. Tai reiškia, kad turime nusistatyti patys, koks turi būti žmogus. Juk išmintingas žiūri į tolį. Jeigu vystomės kryptingai, tai turime suprasti, ko nori Gamta.
Gamta rodo mums vientisumą, tarpusavio ryšį, visų dalių integralumą, nuolatinį vystymąsi. Ir mes savo vystymosi procese turime išskirti atitinkamus etapus ir priimti juos kaip norimus.
Šiandien teisingas auklėjimas reikalingas ir tėvams, ir vaikams. Mes kiekvienam turime atskleisti pagrindinius principus: nuolatinį savęs tobulinimą, kryptį vienybės link, kiekybinių ir kokybinių tarpusavio ryšių naudą. Visi šie principai natūraliai kyla iš susijungimo, vienybės, harmonijos, homeostazės su Gamta.
Jeigu patys taip elgsimės ir prie šito imsime pratinti jaunąją kartą, jeigu nuolatos žengsime į vienybę, artumą, tarpusavio supratimą iki pat meilės artimui kaip sau, ir šitai taps norma, tada judėsime toliau į tikslą. Mūsų auklėjimas bus kryptingas.
Ir nors vystydamiesi praeiname būsenas, priešingas mūsų egoizmui, būtina suprasti: veiksmų pabaiga slypi pirminiame sumanyme. Gamta nustatė galutinį tikslą – privalome susivienyti tarpusavyje. Ir todėl kitos išeities nėra, būtina mokyti save ir augančią kartą metodikos kaip susivienyti.
Kitaip tariant, užuot siekę saldžių vaisių, tik dar labiau pasinersime į ankstesnių brendimo stadijų kartėlį.

Iš 2011 m. kovo 24 d. pamokos tema „Vieningo auklėjimo principai“

Daugiau šia tema skaitykite:

Atsisveikinimas su senuoju pasauliu

Žmonių vienybė tarsi pusiausvyros viršūnė

Gelbstint gyvenimą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>