„Viena šeima“ – ne utopija!

Krizė, globalizacija, Laidavimas

Klausimas: Daugelis žmonių mano, kad tarpusavio laidavimas, tarpusavio ryšys kaip vienoje šeimoje – tai utopija, nes mūsų egoistiniame pasaulyje neįmanoma iki to prieiti…
Atsakymas: Aš visiškai su jais sutinku, su šiuo pirminiu jų požiūriu į tokį iššūkį, į šią tikrai tarsi utopinę mūsų siūlomą teoriją. Tačiau tai Gamtos mums iškelta užduotis ir prie to mes privalėsime ateiti.
Kuo labiau atitiksime tą harmoniją, tą tarpusavio ryšį, kurį atveriame gamtoje, tuo mums bus geriau. Priešingu atveju būsime jai priešingi, ir, žinoma, sulauksime didelių smūgių. Mums nėra kur dėtis!
Šitaip nuolatos ir judėjome per visą istoriją. Mus stūmė veikti stygius, norai ir poreikiai. Visąlaik jautėme: „Reikia kažką daryti!“ Mes kilome į revoliucijas, statėme barikadas, kariavome. Pažiūrėkite, kokiais metodais vystėsi žmonija: nuolatinės peštynės, karai ir aiškinimaisi…
O nūnai, kai esame visiškai priklausome vieni nuo kitų, taip jau nebespręsime problemų. Šiandien mums tiesiog reikia suvokti, kas gi iš tiesų yra globalinė krizė.
Tai – ne ekonominė krizė. Juk ekonomika yra tik mūsų savybių ir tarpusavio santykių atspindys. Pinigai – tai tiesiog ekvivalentas: kiek noriu iš tavęs, tu iš manęs, aš iš kitų ir t. t., ir kokiu būdu subalansuojame tą sistemą.
Šiandien ši praeities egoistinė sistema „aš tau, o tu man“ yra visiškai netinkama naudoti, netinkama taikyti. O tai visų pirma ir yra ekonominė krizė, kurią sukėlė ši tarpusavio santykių sistema.
Šiandien jau negalime valdyti pasaulio savanaudiškai, remdamiesi egoizmu, prievarta, pinigais ir jėga. Juk jeigu priklausau nuo kitų žmonių, tai negaliu daryti su jais ką panorėjęs, nes galiausiai spausdamas juos jėga ar finansiškai, sulaukiu neigiamo grįžtamojo ryšio ir viskas grįžta bumerangu – ir tai daug kartų viršija mano savanaudiškus veiksmus.
Tai integralios analoginės sistemos dėsnis. Technikoje tai tiriama kaip uždarų sistemų elgesio dėsniai, be to, egzistuoja didžiulis matematinis aparatas jiems aprašyti. Šia tema taip pat daug rašo psichologai, auklėjimo srities specialistai.
Klausimas: Bet kodėl staiga dabar, šiame taške, ima veikti ši integrali sistema?
Atsakymas: Todėl, kad dėl mūsų individualaus savanaudiško vystymosi mūsų egoizmas galų gale tapo uždaras ir integralus. Tačiau iš tiesų tai nutiko ne staiga, o tęsėsi jau keletą dešimtmečių. Tiesiog kol tai ėmė skleistis visuomenėje, praėjo 50 metų. Juk dar 6-ajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje apie tai rašė straipsnius – pavyzdžiui, „Romos klubas“ ir kiti. O Vernadskis rašė dar anksčiau, keliasdešimt metų iki to.

Daugiau šia tema skaitykite:

Kas yra abipusis laidavimas?

Laidavimas – raktas į naująjį pasaulį

Lūžio taške – iš praeities į ateitį

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>