Keletas laisvės akimirkų

Valios laisvė

Valios laisvė – vienas svarbiausių klausimų gyvenime. Jeigu nesu laisvas, tai nėra ir ką daryti – lauksiu, kol mane privers veikti, ir vykdysiu paliepimus. Stuktels lazda – pabėgėsiu, pavilios meduoliu – irgi pabėgsiu, nieko neduos – liksiu sėdėti vietoje. Arba aš esu valdomas savo prigimties, arba judu pirmyn dėl smūginio išorinių jėgų poveikio.
Apskritai, taip ir elgiamės. Todėl turiu patikrinti, kur yra mano laisvė. Juk tik ši vieta iš tikrųjų svarbi. Vienaip ar kitaip mane valdo įvairūs dirgikliai ir tik toje vietoje, kur yra laisvė, iš manęs turbūt laukia savarankiško veiksmo. Atlikdamas arba neatlikdamas šio veiksmo, aš darau įtaką savo ateičiai. Galbūt per dešimtį metų surasiu tik keletą laisvės akimirkų. Jos ir yra mano gyvenimas. Visa kita – scenarijus, pagal kurį aš tvarkingai atlieku savo vaidmenį.
Taigi mums reikia rasti laisvę, tačiau kartu suprasti, kokios jėgos mus priverčia veikti, kokiais būdais einame pirmyn, kodėl esame sudaryti iš kūno ir sielos, kodėl mes suglumę ir nežinome tikrovės, kurioje esame, kodėl reikia gimti, gyventi, gimdyti vaikus ir mirti, kad pradėtume viską iš pradžių. Kodėl viskas taip sudėtinga ir painu? Pripratę prie to, jau nebeklausinėjame, tačiau iš tikrųjų viskas, kas su mumis vyksta, reikalauja atsakymo: kodėl būtent taip? Ką mums su tuo daryti?
Daugybė klausimų – atsakymų nėra.
Tačiau, jeigu vis tik egzistuoja laisvė, jeigu kažkur galiu ir turiu veikti savarankiškai, tada tiesiog privalau surasti šią vietą. Pagal prigimtį turiu galvoti apie laisvę, surasti jos realizavimo vietą ir atlikti veiksmus, kurie priklauso nuo manęs. Galbūt tik kartą gyvenime man pasiseks paspausti teisingą mygtuką.
Žvelgdamas į nueitą kelią, žmogus jau negali pasakyti, ar tai buvo jis, ar ne. Įvykių virtinė persirita per mane, aš tarsi buvau priverstas visa tai išgyventi. Klausimo apie alternatyvius variantus nebėra, viskas praeityje.
Ir štai, būdamas 70 metų, pažvelgiu atgal, norėdamas suprasti, ar turėjau galimybę, pareigą, pasiryžimą paspausti kažkokį mygtuką ir pakeisti likimą.
Laisvė – reiklus dalykas, ji priartėja su neišvengiamais klausimais: galbūt mano gyvenime iš tikrųjų yra kažkas tokio, kas priklauso nuo manęs?

Iš 2011 m. gegužės 6 d. pamokos pagal straipsnį „Valios laisvė“

Daugiau šia tema skaitykite:

Laisvės beieškant

Nuo ko prasideda žmogus?

Išvien su Kūrėju

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>