Pabaigos nebus

Krizė, globalizacija

Nuomonė (Aukštosios ekonomikos mokyklos prof. A. Kobiakovas): Esame 5-tojoje pasaulinės ekonomikos pakilimo ir nusileidimo pakopoje. Pagal tą pačią (Kondratjevo) teoriją naujas pakilimas gali prasidėti 2015 m. Bangos kyla ne stichiškai. Kiekvienas naujas ciklas prasideda nuo visuotinio atradimo, inovacijų, kurios keičia gamybos ir vartojimo struktūrą, sukuria naujų prekių, paslaugų – ir kelia bangą. Iš pradžių tai buvo garo variklis, po to vidaus degimo variklis, naftos chemija, mūsų – 5-tasis ciklas – mikroelektronika, kompiuterinė technika, internetas, mobilusis ryšys. Visa pasaulinė ekonomika ėmė struktūriškai persitvarkyti pagal jį. Daugelis gamybos šakų persikėlė į besivystančias Azijos šalis. Pigi darbo jėga, maži mokesčiai bei aplinkosaugos reikalavimai padidino pajamas. Vaikantis pelno migravo ir kapitalas. Po to, artėjant 2000-iesiems metams, rinka buvo pasotinta. Toliau auginti gamybos neišeina – banga vėl krenta. Ieškoma, kur galima investuoti kapitalą, atsiranda fiktyvaus kapitalo rinkų, finansinių burbulų. Dabar, prasidedant penktajam ciklui, sprogsta hipotetiniai, fondų rinkos burbulai. O krizė tęsis, kol išgaruos fiktyvusis kapitalas, nepadengtas realiomis vertybėmis.
Tačiau Amerikoje ekonomiką užlieja pinigais. Dėl to skola tik išauga, ir artimiausiais metais dėl visuotinės dolerio devalvacijos mūsų laukia fiktyviųjų kapitalų išnykimas.
Norint pakelti ekonomiką, prireiks naujos inovacijos, naudingos kapitalų investicijoms. Bet, manau, kad nieko nauja ir lemtinga per šiuos metus neišras. Paprastai kito ciklo inovacijos atsiranda dar ankstesniojo pabaigoje.
Komentaras: Nieko naujo neišras, nes šita krizė – ne gamybos pertvarkymo ar inovacijų trūkumo, o žmogaus prieštaros pasireiškiančiam integraliam pasauliui krizė. Staiga visi tampa tarpusavyje susiję, o mes negalime tokių sistemų valdyti – mūsų egoizmas supranta tik linijines, o ne integralias sistemas. Kol egoizmo nepakeisime priešinga savybe – altruizmu, negalėsime teisingai orientuotis naujomis sąlygomis – ir krizė tęsis.

Daugiau šia tema skaitykite:

Europa krizėje įstrigo dešimčiai metų

Orientacijos krizė

Artėja nauja pasaulinė krizė

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>