Išminčių karta

Auklėjimas, vaikai, Kabala

Klausimas. Ką turiu daryti, kad kabalos mokslas pakeistų mano likimą? Gal prašyti pagalbos kabalistų, turinčių ypatingų jėgų?
Atsakymas. Pirmiausia reikia pačiam studijuoti kabalos mokslą. Žmogus ateina į kabalą, nes nori sužinoti savo likimą.
Klausimas. Ar žmogus, studijuojantis kabalą, gauna jėgų pakeisti savo likimą?
Atsakymas. Žinoma, ne iš karto, bet laikui bėgant jis sugebės tai daryti. Dėl to jis ir mokosi.
Klausimas. O jeigu paprašyčiau kito kabalisto pakeisti mano likimą, ar galėtų jis tai padaryti?
Atsakymas. Ne, tai neįmanoma. Reikia pačiam mokytis keisti savo likimą. Kabalistas gali paveikti savo, o ne kitų likimus. Juk kiekvienas privalo taisydamasis keisti savo likimą.
Tam ir egzistuojame šiame pasaulyje, kad vystydamiesi praeitume visas tarpines pakopas ir pasiektume pageidaujamą būseną. Mes praeiname šį vystymosi procesą kaip vaikai, turintys mokytis mokykloje. Jie vis tiek mokysis: arba bus nuolat baudžiami, arba susipratę ims ruošti pamokas ir baigs mokyklą su pagyrimu, bus visų mylimi ir mėgausis gyvenimu.
Iš šio pavyzdžio galima daryti išvadą, kad turime žinoti ir savo asmeninę, ir bendrąją programą: kokią pageidaujamą formą turime pasiekti? Ar to norime, ar ne, privalėsime ją pasiekti, nes taip įrašyta mūsų likime.
Likimas leidžiasi mums iš viršaus kaip vaikams, kurių niekas neklausia, ar jie nori eiti į mokyklą, ar ne. Vaikas privalo lankyti mokyklą, nes yra įstatymas dėl privalomo mokymosi iki 16 metų. Bet, kaip mokysiesi – tai jau tavo reikalas. Jei esi protingas ir supranti, kad pasirinkimo nėra, kad turi įgyti pagrindinį išsilavinimą, tada stengiesi sužinoti, ko reikalaujama kiekviename etape. Stengiesi padaryti viską, ko reikia, bet pačia patogiausia forma.
O gal pajėgsi netgi sutrumpinti mokymosi laiką ir baigti mokyklą eksternu: vietoj dešimties metų – per septynerius ar aštuonerius.
Klausimas. Kitaip sakant, pats žmogus turi išstudijuoti bendrąją programą, o tada galės sėkmingiau į ją įsijungti. O jei žymaus kabalisto paprašyčiau palaiminimo, kaip tai paveiktų mano gyvenimą?
Atsakymas. Tai turės tik psichologinį efektą. Kabalistas negali paveikti tavo likimo nei į gerąją, nei į blogąją pusę. Juk jis negali atimti iš tavęs galimybės stengtis, pasirinkimo laisvės, tavo darbo, kuriuo turi keisti save. Taip kaip tėvai negali už vaiką atlikti namų darbų, išlaikyti egzaminų ir pabaigti mokyklos.
Bet žmogus įsitikinęs, kad svarbaus asmens palaiminimas atneš jam sėkmę. Tai suteikia pasitikėjimo kaip vaikui, kuris jaučiasi saugus, tėvų globojamas. O kai žmogus nusiramina, jis iš tiesų pasveiksta, ramiau žvelgia į problemas ir jas išsprendžia. Todėl jam atrodo, kad padėjo palaiminimas.
Tačiau tai – tik psichologinis efektas, ne likimo keitimas. Likimą pakeisti gali tik pats žmogus, tiek, kiek pats stengiasi. Tik taip galima pakeisti savo likimą – judant iš pradinio taško galutinio link.
Klausimas. Taip išeina, kad norėdamas pakeisti likimą, turiu išsivystyti kaip žmogus: sužinoti vystymosi planą ir pamatyti jame savo vietą.
Atsakymas. Taip padaryti tapo įmanoma tik mūsų kartai, anksčiau – ne. Anksčiau žmonės to net neklausdavo – gyveno sau ir tiek. Prieš kokius šimtą ar du šimtus metų tik ypač išmintingi žmonės – filosofai, psichologai klausė, kokiu tikslu sukurtas žmogus.
O pats žmogus gyveno, nekeldamas klausimų. Jis žinojo, kad bus kalvis, kaip ir tėvas, o vėliau jo sūnus perims tą darbą. Taip tęsėsi iš kartos į kartą. Viskas pasikeitė tik mūsų laikais, paskutiniaisiais dešimtmečiais.
Klausimas. Ar tai reiškia, kad žmonės karta po kartos tampa vis protingesni, ir dabar mums atsiveria galimybė valdyti savo gyvenimą, ką sugebėjo tik didžiausi išminčiai prieš tūkstančius metų?
Atsakymas. Taip, žmonija taip išsivystė, kad paprasti žmonės šiais laikais yra pasiekę tokį lygį, kokiame prieš du tūkstančius metų buvo tik didieji išminčiai – Aristotelis, Platonas ir pan.

Iš 478-ojo pokalbio apie naująjį gyvenimą, 2014 m. gruodžio 21 d.

Daugiau šia tema skaitykite:

Mano likimas – žmonijos likimo dalis

Kas pasikeitė šiandien?

Kaip pakeisti įrašus gyvenimo dienoraštyje

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>