Apie valios laisvę

Dvasinis darbas, Valios laisvė

каббалист Михаэль ЛайтманTik žmogus turi valios laisvę, nes gali pasitelkti išorinį veiksnį, leidžiantį jam pasirinkti savo raidos kryptį.
Įsivaizduokite, kad kviečio grūdas galėtų pasirinkti, kaip išaugti į varpą iš dešimties grūdų ir nuspręsti, kokia būtent ji bus. Kvietys negali pasirinkti, o mes galime, nors mūsų būsena tokia pati. Tačiau turime galimybę kreiptis į ypatingą veiksnį, kuris vystys mus ir tai bus mūsų valios laisvė.
Jei nėra pasirinkimo laisvės, tai iš tavo kviečio grūdo išaugs tik kvietys ir niekas kitas. Tačiau mes galime tapti žmogumi pasitelkę išorinį veiksnį.
Todėl reikia išsiaiškinti, kas tas išorinis veiksnys, ką jis gali atlikti, ir kaip galiu jį pažadinti. O taip pat suprasti, kam man to reikia, juk tai prieštarauja visiems mano norams, mano prigimčiai.
Išeitų, kad turiu įtikinti save, o tam reikia aplinkos, kuri padės man įveikti visus sunkumus ir įrodys, kad tai vertinga. Labai nepaprasta įgyti laisvę.
* * *
Išoriniai veiksniai žmogui daro didžiulį poveikį: mes perduodame kitiems žmonėms savo mintis, norus, siekius, tikslius, vertybes, o patys gauname tą patį iš jų. Ir taip vystosi visa žmonija veikiama visuomenės. Ypač akivaizdu, kaip masinių informacijos priemonių poveikis griauna žmogų.
Išorinis veiksnys žmogaus tiesiogiai neveikia, bet netiesiogiai, per aplinkui jis veikia itin stipriai.
#258103

Iš 2020 m. sausio 2 d. rytinės pamokos pagal Baal Sulamo straipsnį „Valios laisvė“

Daugiau šia tema skaitykite:

Laisvė ar iliuzija?

Kam žmogui duota laisvės iliuzija?

Išeiti į pirmąją dvasinę pakopą

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>