Baal Sulamas – mokslininkas-revoliucionierius

Kabalos mokymasis

каббалист Михаэль ЛайтманKomentaras. Baal Sulamas buvo revoliucionierius, įvykdęs perversmą kabalos srityje. Vieni jo labai nekentė, kiti – labai mylėjo, bet abejingų jam nebuvo.
Atsakymas. Taip. Tie žmonės, kurie jį suprato, mylėjo. Kas nesuprato, suprantama, neapkentė jo, tarp kitko, iš tikrųjų stipriai. Netgi buvo tokių, kurie po jo laidotuvių ėjo į kapines ir trypė jo kapą.
Klausimas. Ar buvo Baal Sulamas revoliucionierius jums?
Kai aš pradėjau skaityti Baal Sulamo tekstus, man atsivėrė akys. Prieš jį skaičiau daug, taip pat ir Ramchalį, Ramaką, Gaoną iš Vilniaus ir kitus rimtus populiarius kabalistus. Jie iš tikrųjų buvo dideli kabalistai.
Bet aš nemačiau, kad iš jų kažką gaunu. Neįeidavau į tą srautą, nesuprasdavau jų kalbos. Jie man nekalbėjo. Nors lyg girdėjau, skaičiau knygas, bet tai nebuvo ta pateikimo sistema, kuri būtų man tikusi.
O kai atverčiau Baal Sulamą! Nesakysiu, kad viskas tapo aišku, bet mane sužavėjo, kaip jis dėsto tekstą, jo sistema, atskleidimo būdas, kaip jis tave veda: „Pažiūrėk čia, pažiūrėk čia. Dabar tu matai skirtumą: arba taip, arba taip?“ Atrodo, kad mokytojas užsiima su tavimi, žaidžia, klausinėja ir atsakinėja.
Baal Sulamas viską kuria iš klausimų ir atsakymų. Savo straipsnių pradžioje jis užduoda klausimus, o po to atsako į juos. Tai metodiškai teisinga.
Klausimas. Vis dėlto jūs ieškojote ne mistiško, ne emocinio, o būtent mokslinio dėstymo?
Atsakymas. Taip, žinoma. Tiktai mokslinio. Visa kita man buvo klaidinga, neteisinga, visiškai nesvarbu.
Klausimas. Kaip pasireiškia Baal Sulamo kalbos moksliškumas, šiuolaikiškumas?
Atsakymas. Jau tuo, kad jis sakė: „Šiame straipsnyje noriu išsiaiškinti tokius klausimus“, – ir išvardijo, tarkime, 20 klausimų. O tada laipsniškai vieną paskui kitą juos aiškino ir vedė prie konkretaus rezultato, darydamas santrauką: „Pabaigoje išeina tas ir tas“.
Todėl toks priėjimas man, universiteto abiturientui, pradedančiajam mokslo darbuotojui, suprantama, buvo artimiausias ir suprantamas. Supratau, kad priešais mane rimtas žmogus, o ne koks nors tikintysis, kuriam kažkas atrodo, ir jis nori įbrukti tai, supainiodamas mane.
Baal Sulamas metodiškai, tiksliai sudaro loginę grandinę ir veikia kaip mokslininkas.
#247601

Iš 2019 m. kovo 10 d. pamokos rusų k.

Daugiau šia tema skaitykite:

Didi Baal Sulamo dovana ateities kartoms

Baal Sulamas – muzikantas ir kompozitorius

Didieji kabalistai – ypatingos sielos

Komentarų nėra

Komentarai


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/kabala/domains/laitman.lt/public_html/wp-content/themes/disciple/comments.php on line 96

Leidžiamos HTML žymės: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>